lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannuksen paras raparperipiirakka!


Raparperi on tykännyt kesäkuun sateista ja uusia varsia on kasvanut runsain mitoin. Yksi raparperisuosikkini on murotaikinaan tehty raparperipiirakka - teen sitä aina uudelleen ja uudelleen. Toinen koko perheen herkku on perinteinen raparperikiisseli. Sitä on helppo lisätä aamupuuroon sekä iltapalalle jugurttiin tai viiliin. Uutuutena olen lisännyt raparperin mausteeksi kanelia, se kun on myös pienimmän lapsemme lempimauste :)




Raparperipiirakka à la Juhannus

pohja:
100g margariinia
1dl sokeria
1 muna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta

raparperihilloke:
3-4 raparperin vartta
0,5dl hillosokeria
(kanelia)

täyte:
1 prk kermaviiliä
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 muna

Sekoita pehmeä margariini ja sokeri keskenään ja lisää muna. Lisää seokseen kuivat aineet. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Laita pilkotut raparperit ja (hillo)sokeri kattilaan ja keitä n. 5 min. sekä lisää kaneli. Valmista täyte taikinakulhossa aineet lusikalla sekoittaen. Kaada hieman jäähtynyt hilloke taikinapohjalle ja lisää halutessasi vadelmia/mansikoita. Kaada täyte hillokkeen päälle ja laita piirakka uuniin 175' ja 30 min.



Raparperikiisseli

5-6 raparperin vartta
1,5L vettä
1,5dl sokeria
4rkl perunajauhoa
(kanelia)

Pilko raparperit kattilaan, lisää vesi ja sokeri ja keitä n. 15 min liedellä. Lisää lopuksi vadelmia tai mansikoita. Ota pois levyltä ja sekoita perunajauho ja 1dl vettä lasissa ja kaada nauhana kattilaan. Laita takaisin levylle ja anna kiehahtaa.


Onpa ollut outo juhannussää.. tänään satoi ja paistoi vuorotellen. Yhdessä välissä sade tuli rakeina, eli ei kovin lämmin keskikesäinen päivä. Ja nyt sitten päivät lyhenee kohti talvea. Onneksi on vielä heinäkuu, uskotaan että kesän helteet osuvat perinteiselle kesälomakuulle. Mukavaa jalkapallo-illan jatkoa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti